Door: Angelique de Wever.

Yoga… ik moest er vroeger weinig van hebben. Ik had er geen tijd voor, ik had er de rust niet voor, of beter gezegd: ik nam er geen tijd voor en ik dacht er de rust niet voor te hebben. En ik vond het suf, saai en zwevering. Dat zijn nogal wat vooroordelen. En wat wist ik er eigenlijk van? Vrij weinig.

Waar komt yoga eigenlijk vandaan en waarom is het zo goed voor ons hoofd en lijf? 

Zo’n 5000 jaar geleden ontstond yoga in India. Het werd daar beoefend door de yogi’s, de eerste mensen die zich bezighielden met vormen van yoga. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Het helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren. 

De reden waarom het zo goed is voor onze hersenen, is omdat wanneer je yoga doet er in je hersenen nieuwe verbindingen optreden in je hersenstructuur- en functie. Het helpt ons beter leren en onthouden. Een ander belangrijk punt is dat yoga stress vermindert en het je innerlijke rust geeft. Allemaal goed voor het koppie dus. En wat ook mooi meegenomen is, is dat het je flexibeler en leniger maakt. 

Hoe het voor mij begon

Toen ik me voor het geven van faalangst- en examentraining op mijn werk ging verdiepen in mindfulness, kwam ook yoga aan bod. Ik probeerde oefeningen uit met de leerlingen en zowel zij als ik waren enthousiast. En het belangrijkste was, het deed écht iets. We werden rustiger, meer gefocust en we hadden een moment van ontspanning. Ja, ook ik! 

Ik wilde dit verder onderzoeken en uitbreiden op school, maar helaas kreeg ik toen een herseninfarct en was het einde verhaal qua werken. Qua mediteren en yoga niet, want daar kwam ik meteen bij het revalideren weer mee in aanraking. Want yoga, mediteren en NAH gaan héél goed samen. 

De therapeuten gaven aan dat het goed was voor m’n hoofd en lijf. Ik ging steeds vaker mediteren, tot het een dagelijkse activiteit werd. Het maakte me rustig, het liet de overprikkeling zakken en ik vond het ook nog eens heel fijn. Echt yoga beoefenen was wat lastiger, omdat veel oefeningen toen nog niet haalbaar waren. Wanneer ik voorover hing of m’n hoofd te snel draaide werd ik duizelig en misselijk. Evenwicht bewaren lukte nog niet.Toch vond ik een manier waarop het wel prettig was en nog steeds beoefen ik dagelijks yoga en combineer ik dat met meditaties. Het hoeft namelijk niet op een vaste manier, je kunt er je eigen draai aan geven zodat het voor jou fijn voelt. Niet elke vorm van yoga is geschikt voor iedereen, door diverse oefeningen uit te proberen ontdek je vanzelf wat bij jou past.

Thuis yoga doen

Als yogalessen te druk zijn, wat ik me kan voorstellen, kun je zelf ook thuis online yogalessen volgen www.yoganah.nl. Op je eigen moment en lekker rustig. Youtube staat ook vol met instructiefilmpjes, ’Yoga with Bird’ (Yoga With Bird – YouTube) is een van mijn favorieten. Maar ook hier, kies wat voor jou prettig is. 

Wat ik zelf merk nu ik vaak op m’n yogamat te vinden ben, is dat naast dat ik ontspan en ontprikkel, ik m’n balans/evenwicht ook train en verbeter.

Yoga retreat

Alsof het zo moest zijn kreeg ik vorig voorjaar een berichtje van een lotgenote dat zij naar een Yoga Retreat in Kroatië ging. Ik werd meteen enthousiast en besloot dit te doen. Deze Yoga Retreat werd voor het eerst georganiseerd door Geertje Hof. Zij geeft, als ervaringsdeskundige, yoga voor NAH. Online en in groepsverband in Utrecht. Meer info kun je hier vinden: www.yoganah.nl.  

De Yoga Retreat was geweldig. In het idyllische Ražanj in Kroatië verbleven we in een huis aan het water en hadden we een Yoga Retreat van 5 dagen. Helemaal aangepast op ons tempo, niveau en op onze belastbaarheid. In zo’n groep met lotgenoten was er zoveel begrip en herkenning, dit was heel fijn.Kortom: een hele bijzondere, speciale en mooie reis. 

Dit jaar organiseert Geertje in september opnieuw de Yoga Retreat. Ik ga weer mee en er is er nog plek! Meer informatie : NAH Yoga – Sub-Art Yoga (subartyoga.online)

Fijne internationale Yoga Dag! Namasté