Meer rust in je hoofd en lijf door het maken van een goede planning

Gastblog door: Stefanie Kooter – Hogendoorn.

Stefanie ontwerpt prikkelarme dag-en weekplanners en is eigenaar van planjeweek.nl.

Klinkt dat als iets waar je alleen maar van kunt dromen? Zou je graag meer rust, overzicht en structuur willen ervaren in je dagelijks leven? Dan is deze blog wellicht voor jou heel interessant. Hierin vertel ik je namelijk graag meer over wat een goede planning voor jou kan doen. 

Een goede planning is voor veel mensen heel belangrijk. In het bedrijfsleven is het essentieel om geen afspraken te vergeten en overzicht te houden op alles wat er gedaan moet worden. Ook voor je persoonlijke leven is het fijn om te weten wanneer je wat moet doen. Je kunt dit bijhouden in een agenda natuurlijk, maar een planner gaat hier net een stapje verder in. Een planner helpt jou namelijk om je dagbesteding in kaart te brengen en je energie te kunnen verdelen over de dag of week. Een goede planning kan daarnaast ook op een positieve manier confronterend zijn. Je hebt tenslotte maar 24 uur in een dag en juist door een planning te maken, kun je al heel snel zien of je te veel of juist te weinig voor de dag bedacht hebt om te doen.

Plannen maakt het verschil

In de afgelopen jaren waarin ik zelf (prikkelarme) planners ontwikkel en in contact kom met de liefste klanten, kom ik er steeds meer en meer achter dat juist voor mensen met een aandoening, beperking of ziektebeeld, het plannen van hun dagelijks leven écht een verschil kan maken. Ik denk dat juist deze mensen extra behoefte hebben aan een manier om makkelijker en met een rustiger gevoel door de dagen te komen. De grootste uitdaging rondom plannen is hoogstwaarschijnlijk het creëren van een goed ritme en een fijne structuur die vol te houden is, op goede maar juist ook op de slechte dagen. Vooral de slechte dagen zijn natuurlijk moeilijk te voorspellen en daardoor kan het starten met plannen misschien bij voorbaat al voelen als een onnozele en niet vol te houden gewoonte.

Maar ook als niet iedere dag hetzelfde is of kan zijn, kan een planning uitkomst bieden. Júist dan, denk ik. Omdat een planning juist moet zorgen voor rust en flexibiliteit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken dat een planning je hele dag ‘vast’ zet. Maar door duidelijkheid te scheppenen je hoofd een fijn hulpmiddel te bieden, geeft het juist veel rust. Dit is eigenlijk echt iets wat je het beste gewoon zelf kunt ervaren.

Hoe kan plannen jou helpen?

Vooral door het creëren van meer rust! Rust in je hoofd (alleen al door het opschrijven van alles wat er in jouw hoofd zit) en met name je lijf, omdat bij veel mensen de onrust ergens in je lijf vast gaat zitten. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang last gehad van heftige hartkloppingen en mede door te gaan plannen (de goede dingen plannen uiteraard, zoals meer bewegen en een beter slaapritme) is dit uiteindelijk veel minder geworden. Natuurlijk zijn er nog meer voordelen die je kunt ervaren zodra je een goede planning gaat aanhouden. Hieronder som ik de belangrijkste voor je op.

  • Overzicht. Op je dag en week en wat er allemaal gaat gebeuren. Dit overzicht geeft je rust en ook een houvast.
  • Een fijn hulpmiddel voor je energieverdeling. In een planning kun je jouw beschikbare energie (en energiegevers- en nemers) zó verdelen dat je het meeste uit jouw dag en beschikbare energie kan halen.
  • Flexibiliteit. Naast dat je precies weet wanneer je wel en geen tijd/energie over hebt, geeft een planning jou ook flexibiliteit. Je kunt je planning namelijk altijd aanpassen als jij dat wilt.
  • Efficiënter taken uitvoeren. Doordat je weet wanneer je iets gaat doen en hoelang dit gaat duren, kun je je beter concentreren op de taak. Zonder steeds het gevoel te hebben dat er nog zoveel andere dingen moeten gebeuren.
  • Inzicht in patronen. Dit kan een confronterende zijn, maar daardoor des te belangrijk! Je leert jezelf en je valkuilen wat beter kennen en kunt hier vervolgens iets mee doen.

Je wilt plannen een kans geven, maar hoe start je?

Wat leuk als je wilt gaan kijken of plannen iets voor je is! Ik geef je graag hieronder wat tips en een beknopt stappenplan zodat je hopelijk al een goede start kunt maken.

Tip 1: kies een planner die bij jou past.

Het kan nog een hele zoektocht zijn om een voor jou passende planner te vinden tussen al dat aanbod. Kies een planner die bij jouw wensen, situatie en budget past. Voor mensen met hersenletsel zijn veel prikkels niet fijn, speciaal voor deze doelgroep heb ik daarom prikkelarme planners ontwikkeld. Maar of je nu bij mij of ergens anders besteld: het belangrijkste is dat jij jouw planner een fijn hulpmiddel vindt. Je kunt ook eerst starten op een leeg blaadje als deze zoektocht teveel energie kost (wat ik mij ook heel goed voor kan stellen!).

Tip 2: begin bij het begin.

Starten met plannen kan heel overweldigend zijn. Je hebt een groot leeg vel voor je neus en daar moet je iets mee van jezelf. Begin daarom bij het begin en houd het klein. Je kunt je planning gaandeweg altijd nog iets uitbreiden of specifieker maken. En je zult tenslotte ook tegen dingen aan gaan lopen die wel of niet voor jou werken, maar daar kom je allemaal pas later achter. 

Begin dus bij het begin en houd bij voorkeur deze categorieën en volgorde aan om mee te starten:

  1. Slaaptijden. Noteer eerst je slaaptijden. Schrijf op hoe laat je wakker wordt en naar bed gaat.
  2. Eetmomenten. Plan nu de momenten in waarop je ontbijt, luncht en avondeten nuttigt. Je kunt hier ook meteen bijschrijven hoelaat je wilt beginnen met koken. Ook het doen van de afwas of het inruimen van de vaatwasser kun je meteen na het avondeten inplannen of op een ander moment waarop je dit doet.
  3. Afspraken en praktische zaken die vast staan. Welke afspraken komen bij jou regelmatig terug en welke losse afspraken staan nu al in je agenda? Werk je misschien een paar uur of bepaalde dagen in de week? Schrijf alle zaken op die voor jou praktisch vast staan en waar je omheen moet plannen. 

Als je deze stappen hebt gevolgd zie je dat je al een aardige basis hebt neergezet. De ruimte die is overgebleven vul je verder naar eigen behoefte in. Denk aan tijd voor jezelf, lekker hobby’en, afspreken met vrienden of familie, tijd met je eventuele partner en/of gezin, het huishouden, boodschappen doen, sport en bewegen of het uitlaten van de hond.

Tip 3: Bouw langzaam op en wees niet te streng voor jezelf

Je hoeft niet heel jouw planning meteen al perfect neer te zetten. Wees hierin niet te streng voor jezelf en durf ook foutjes te maken. Door in ieder geval de basis al voor jezelf neer te zetten, kun je wennen aan het plannen en dit steeds verder uitbouwen. Net als bij iedere andere nieuwe gewoonte is ook dit een kwestie van volhouden en jezelf herpakken als dat nodig is. Houd jezelf gemotiveerd en bedenk: jij kunt dit! Maak je planning desnoods samen met iemand of vraag een ander jou te helpen je aan je planning te houden. En vergeet niet dat er echt geen man overboord is als het eens een dagje niet helemaal lukt om je planning op te volgen. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen!

Ik wens je heel veel succes en vooral ook veel plezier bij het integreren van meer rust en overzicht in je leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s