Deel 2 van reeks WIA blogs: de voorbeeld dagindeling voor het WIA gesprek, hoe maak je die?

In deel 1 van deze reeks WIA blogs, heb ik mijn 7 tips gegeven voor het WIA gesprek, aan de hand van mijn eigen ervaring. Ik was destijds goed voorbereid op dit gesprek door mijn reintegratie coach. Super fijn. Hij heeft me toen hele concrete handvatten meegegeven en tips over wat ik moest voorbereiden. Die deel ik graag met jou, zodat je hopelijk ook ontspannen naar het WIA gesprek kunt gaan.

Belangrijkste tip

De belangrijkste tip was: maak het ontastbare, tastbaar voor je gesprekspartner.  Ofwel make the invisible, tangible. Een zin die ik ooit leerde op de Business School in Frankrijk waar ik studeerde bij het vak Services Marketing Management van een Amerikaanse docent. Hij bedoelde daarmee dat een dienst anders is dan een product. Die laatste kun je makkelijk ‘vermarketen’ ofwel verkopen omdat je ziet wat het is en doet. Dat is een dienst niet. Bijvoorbeeld een verzekering.

En zo is het ook met hersenletsel. Je ziet het (vaak) niet dat iemand dit heeft en hebt dan al helemaal geen idee hoe iemands zijn dag eruit ziet. Het is dus heel belangrijk dat JIJ tijdens een gesprek over de WIA bij het UWV, dat duidelijk gaat maken. Zo concreet mogelijk. Liefst gewoon op papier opgeschreven. Van uur tot uur.

Hoe ziet JOUW gemiddelde dag eruit?

En dan ga je gewoon beginnen met het maken van een overzicht

Voorbeeld dagindeling

07.00 opstaan en ochtendritueel (ontbijten, douchen, kind klaarmaken voor school etc.)

8.30 kind naar school brengen

8.45 terug van school, even zitten met kopje koffie en niks doen

9.00 vaatwasser uitruimen, was aanzetten

9.30 wandeling buiten

10.00 avondeten voorbereiden

10.30 was ophangen

11.00 even zitten, meditatie

11.30 lunchen

12.00 rusten in bed (slapen)

14.00 opstaan, wat drinken en eten

14.30 was ophangen

15.00 kind ophalen uit school

15.15 terug van school. Spelen met kind, boek lezen etc etc

17.00 koken

17.30 eten / man thuis

18.00 klaar met eten / jij even naar boven bijkomen

19.00 kind voorlezen / naar bed brengen

20.00 koffie drinken met man

21.00 naar bed

Dit is even een voorbeeld dagindeling. Schrijf echt per half uur op wat je doet! desnoods per kwartier. Vergeet niet al je (noodzakelijke) rustmomenten erin op te nemen. Dus ook alle momenten dat je even op de bank niets doet. Noodgedwongen.

Vertel erbij hoe je je voelt als je het zo doet. Heb je dan ’s avonds nog energie of ben je kapot? Hoe sta je op?

Wees altijd eerlijk is mijn advies, want ze prikken er toch wel doorheen als je dat niet doet. Communiceer open, wees oprecht en help ze te begrijpen hoe je dag eruit ziet.

Denk ook logisch na. Als jij 5 x per dag de hond een uur uitlaat, kun je ook postbode worden. Als jij 4 kinderen hebt en daar de hele dag voor zorgt, kun je ook gastouder zijn een dag per week. Als jij de hele dag zit te bellen, kun je ook bij een klantenservice gaan werken. Als jij de hele dag druk in de weer bent, zonder break en laat naar bed gaat en dat wel gaat, kun je ook wel paar uur werken.

Let op: ik zeg NIET dat dat kan, maar die conclusie kunnen ze bij het UWV dan makkelijk trekken. Een van de tips van mijn reintegratie coach.

Wees niet bang voor het gesprek. Bereid je gewoon goed voor, wees open en eerlijk en jezelf. Ga nooit alleen! Je weet immers nooit wie je treft, welke verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Wel of geen ervaring met hersenletsel cliënten. Ga uit van het positieve, dan komt het hopelijk goed. Zien ze hoe je je best doet om de dag door te komen.

Heel veel succes!

3 gedachten over “Deel 2 van reeks WIA blogs: de voorbeeld dagindeling voor het WIA gesprek, hoe maak je die?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s