Deel 1 van reeks WIA blogs: Mijn 7 tips voor het WIA gesprek bij het UWV

Door: Kesty van Ree

Op mijn eigen blog Love your life waren de WIA blogs zo ongeveer de meest gelezen blogs. Aangezien ik het bloggen op Love your life op een andere manier ga insteken (of zelfs helemaal mee ga stoppen) wilde ik deze blogs niet verloren laten gaan. Blijkbaar is er veel behoefte aan het lezen van ervaringsverhalen van lotgenoten over het proces bij het UWV. Ik snap dat, want ook voor mij was het best stressvol. Daarom deel ik de komende tijd deze blogs hier op het Platform met jullie. Hopelijk heb je er wat aan. De reeks WIA blogs bestaat uit de volgende blogs.

Reeks WIA blogs:

  • Deel 1: Mijn 7 tips voor het WIA gesprek bij het UWV
  • Deel 2: WIA gesprek: Voorbeeld dagindeling voor het UWV
  • Deel 3: Welke soort vragen kun je krijgen tijdens het WIA gesprek?
  • Deel 4: Vragen die de verzekeringsarts van het UWV je stelt en de FML
  • Deel 5: Welke vragen kan de arbeidsdeskundige van het UWV je stellen?
  • Deel 6: Hoe werkt het WIA proces in Jip en Janneke taal?

Toen het voor mij zo ver was, in 2017, hoorde ik over dit WIA gesprek, de wildste verhalen. Ik heb destijds goede tips gekregen van mijn reïntegratie coach om me voor te bereiden op dit gesprek. Ik deel ze daarom graag met je.

Let op: dit zijn tips gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb en dat als je dit volgt het wel goed komt. Ik geef alleen aan wat voor mij heeft gewerkt en hoe ik me heb voorbereid. Kijk of je er iets mee kunt en vertaal het naar je eigen situatie.

Mijn coach gaf aan dat ik de volgende dingen goed moest kunnen verwoorden:

1. Je dagindeling

Met andere woorden hoe ziet je dag er gemiddeld uit. Vertel hoe laat je opstaat, wat je vervolgens doet, wanneer je rust op een dag, welke activiteiten je hoe lang kunt doen. Hoe laat ga je slapen, hoe slaap je? Gebruik je veel paracetamol voor de hoofdpijn?

Geef heel concreet aan per uur, wat je doet. Zeker als aan jou niet te zien is dat je hersenletsel hebt, of een andere ziekte/beperking, waardoor je niet kunt werken. Maak het zo tastbaar mogelijk voor degene die tegenover je zit, hoe je dag eruit ziet.

Wees eerlijk, doe je niet beter voor dan je bent. Daar heeft niemand wat aan, zeker jijzelf niet.

2. Voorbeelden prikkels

Overprikkeling is nog steeds een grijs gebied, ook bij het UWV. Het staat volgens mij niet op de lijst van ‘ziektes’ die bewezen zijn (dit was in 2017 in ieder geval niet zo, maar vrees dat dat nu nog niet zo is).Dus aan jouzelf, om ook dit zo helder mogelijk te maken. Ik ga er even vanuit dat jij ook last hebt van prikkels, maar bijna iedereen met hersenletsel, heeft dit helaas.

Waar heb je last van? Welke prikkels?

3.  Wat gebeurer bij teveel prikkels?

Maak ook dit zo concreet mogelijk. Dit is wat er bij mij gebeurd als ik teveel prikkels heb ervaren.

• Kortaf, snel geiiriteerd

• Watten gevoel in hoofd, hoofdpijn, duizelig

• Pijn in nek, schouders, rug

• In ergste geval misselijk en pijn bovenop hoofd, algehele beroerdheid

• Slecht gevoel in linkerarm, hand en been/voet

4. Wat doe je dan?

Als je er wat aan kunt doen, wat doe je dan om weer een beetje bij te komen. Ik doe de volgende dingen:

• Bijkomen met oordoppen en oogmasker op in donkere stille ruimte

• Soms 10 min, soms 30 min, soms hele nacht

• Alleen zijn

5. Wat besteed je uit?

Om je dagen draaglijker te maken. Welke taken heb je uitbesteed? In mijn geval waren dat destijds de volgende.

• Schoonmaken door hulp, elke week.

• Boodschappen (online door partner).

• 2 x per week oppas voor dochter uit school.

• Zwemles en andere sporten doet partner.

6. Bereid je voor op de volgende vraag: 

Wat heb jezelf er aan gedaan de afgelopen jaren om beter te functioneren??? Wat heb je geprobeerd? Ik had een vrij goed opgebouwd dossier met reintegratie pogingen en verschillende coaches en arbeidsdeskundige rapporten, een NPO rapport, bedrijfsarts die achter me stond en mijn beperkingen wel goed begreep.

7. En last but not least: DENK LOGISCH NA

Als je de hele dag in touw bent thuis, kun je dat ook op een werklocatie. Als je een hond hebt en dus 3 x per dag een rondje moet lopen, kun je ook de post rondbrengen.

Het is een belangrijk gesprek voor je toekomst. Dus bereid je goed voor door in ieder geval deze vragen goed te kunnen beantwoorden. En neem altijd iemand mee, je partner het liefst (als je die hebt natuurlijk). Die kan wat je zegt ondersteunen, wat het met het gezinsleven doet.

Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat ik open en eerlijk ben geweest tijdens de gesprekken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV. Dat is denk ik ook het beste.

Bij mij is het uiteindelijk ‘goed’ gekomen. Ik ben volledig en duurzaam afgekeurd en ontvang dus een IVA uitkering (een vorm van WIA). Natuurlijk had ik 100 x liever gewoon blijven werken. Maar nu dat niet meer gaat, hoef ik me in ieder geval in financieel opzicht geen zorgen te maken.

Een pleister op de wonden…

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt om je voor te bereiden op het WIA gesprek.

4 gedachten over “Deel 1 van reeks WIA blogs: Mijn 7 tips voor het WIA gesprek bij het UWV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s