Yoko deel 4

Vandaag start ik met het uitleggen van wat we in de intensieve week allemaal hebben gedaan. Ik hoop jullie hiermee meer inzicht te geven in hoe zo’n traject gaat. Wellicht haal je er ook oefeningen uit die jezelf ook thuis zou kunnen doen.

Dag 0

Op zondag 9 oktober met de auto naar Leeuwarden gereden. Tussendoor wel twee keer pauze gehouden, was noodzakelijk. Aangekomen in de B&B wel echt uitgeteld, eerst een klein uur geslapen. In de avond bij een vriendin gegeten, zij was ook zo lief om mij op te halen met de auto en weer terug naar de B&B te brengen. Heel fijn dat ik zelf niet hoefde te rijden. In de avond redelijk ook op tijd gaan slapen en ben ook echt snel in slaap gevallen

De intensieve week voor mensen met NAH. Het programma ziet er iedere dag hetzelfde uit qua indeling

  • 9.00- 9.30 HITT op de fiets, om een hoge piek hartslag te krijgen

Daarna na het fietsen gelijk de ademhaling onder controle proberen te krijgen door 4 seconde in te ademen, 6 seconde uit en 1 seconde vast te houden. Dit om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. In het begin lastig, maar het lukt wel!

  • 9.30- 10.00 Neuromusculaire training, spier/ kracht training. Veel gebruik ook makend van je eigen lichaamsgewicht en ook wat oefeningen met gewichtjes. Tabata oefeningen, grondoefeningen op de mat
  • 10- 11.30 Breintraining, verschillende cognitieve oefeningen, met daarbij ook beweging en ritme. Terwijl je de oefeningen doet, worden er ook tegelijk prikkels aan toegevoegd. Muziek gaat bijvoorbeeld hard aan. Ondertussen moet je bepaalde oefeningen op het tempo van het metronoom doen, terwijl je er ook nog pasjes en bewegingen bij moet maken tegelijkertijd. 

Voorbeeld van cognitieve oefeningen: Je hebt nummer 1 tot en met 6. Ieder nummer krijgt ook een kleur die je moet onthouden. Bv 1 Rood, 2 Blauw enz. Ieder nummer krijgt ook een dier die je erbij moet onthouden. Bv 1 Paard, 2 Hond en ieder nummer krijgt een beweging die je moet onthouden, Bv 1 hupsje maken, 2 squat enz

Dan werd er een getal genoemd en dan moest je het getal noemen, de kleur, het dier en de beweging. De getallen werden dan door elkaar genoemd en dan moest je alle bijbehorende bewegingen maken. Om het lastiger te maken, moest je later rekensommetjes doen. Bv 2+ 1. Dan moest je eerst alle bijbehorende dingen van 2 doen, daarna van 1 en daarna van de uitkomst, in dit geval 3 en de bijbehorende dieren, kleur en beweging. Dit is maar 1 oefening

En ondertussen moet je maatje het naast je ook doen, maar zij is vaak sneller en krijgt dan de volgende getallen. Daar moet je je niet door proberen af te laten leiden en staat er heel hard muziek bij op.

  • 11.30 tot 12.00 rust. In de rustruimte heeft ook iedereen een eigen bak, waarin een deken zit, een handdoek, een silent mask en een noise cancelling headphone. Er zijn 2 kamers, met in de ene kamer een bed en de andere een ligstoel. Op beide plekken ligt ook een spijkermat en in de rustruimte liggen ook nog andere dingen waar je gebruik van kan maken. Ik gebruik meestal de silent mask en dan doe ik die op en tegelijkertijd zet ik brainwaves op en lig ik op een spijkermat. En binnen een wip ben ik ook al in slaap gevallen…
  • 12.00- 13.00 lunch tijd. Wij verlengde de rust tot 12.15 en gingen daarna lunchen. Zo konden we langer rusten en hadden we genoeg tijd voor de rust.
  • 13.00- 13.30 HITT op de fiets.
  • 13.30- 15.00 Breintraining.

Een andere cognitieve oefening is bijvoorbeeld de volgende: Op de muur staat het alfabet door elkaar heen, in 2 kleuren. Hele alfabet in blauw en hele alfabet in zwart. Ook de getallen 1 t/m 26 staan en beide dubbel op, in blauw en zwart. Eerst begin je nog makkelijk. Begin aan het einde van het alfabet bij Z en raak de letter aan met je rechter pink. Daarna raak je het bijbehorende cijfer met je linker wijsvinger aan, dit terwijl je ook je balans moet houden op een bosu bal. Z=26 A=1. Zo ga je terug van Z naar A. Eerst letter, dan het cijfer. Als je dat hebt gedaan. Krijg een een reeks cijfers en een woord. Eerst begin je makkelijk bv 2,3 bal. Dan moet je in die volgorde de cijfers en letters opzoeken en aanraken, maar de kleur moet dan wel om en om. Blauwe 2, zwarte 3, blauwe B, zwarte A, blauwe L. En zo kreeg je later bv 362 bagagedrager 12 21.

  • 15.00- 16.00 rust.
  • 16.00- 17.00 HBOT, hyperbare zuurstof tank.

Dag 1: HITT, kracht-en breintraining

Een spannende dag, want nu gaat het echt beginnen. Het is inkomen, wat ga je doen. Wat wordt er van je verwacht. We beginnen met HITT op de fiets. 30 seconde zo hard als je kan fietsen, om je hartslag te laten pieken. Je hebt een jamzone meter op, die verbonden is met je brainjam app. Hierop is de hartslag te zien en ook je HRV score. Je HRV score, zegt iets over hoe goed ontspannen je lijf is.

Na die 30 seconde fietsen, zo snel mogelijk in de 4-6-1 ademhaling komen. Mijn hartslag blijft redelijk lang aan de hoge kant, waardoor ik minder vaak mag fietsen dan bv mijn maatje. 

Na de HITT op de fiets, vandaag de spierkracht gedaan met tabata. Dat houdt in 2 oefeningen die afwisselend. 20 seconden de oefening, 10 seconde rust en dat in 8 intervallen. Iedere oefening doe je 4 keer 20 seconden. Vandaag eerst 20 seconden met je knieën in 90 graden en je rug tegen de muur. Na die 20 seconden 10 sec rust en in die 10 sec bereid je jezelf voor op de volgende oefening, 20 sec plank op de mat. Dat wissel je af

Wel even wennen en inkomen, maar wel lekker.

Na het sporten eerste breintraining, wat nu gelukkig qua extra prikkels nog voor deze keer rustig was. 

Wel vond ik de eerste dag meevallen, ik was voorbereid om een enorm strafkamp. Dat je met sporten helemaal afgemat zou worden. Wat je ook wel wordt, maar op een andere manier als ik dacht. De breintraining en alle cognitieve uitdagingen met daarbij de extra prikkels waren wel pittig. Dan valt ook op, hoe je voor jezelf zoveel strategieën jezelf hebt aangeleerd en die moet je nu los laten. 

Ook met hoofdpijn en overprikkeld aangekomen weer bij de B&B. Dat merkte ik ook met name, toen ik naar huis belde. Hoe weinig ik kon hebben.

Dag 2: Pittiger?

Vanmorgen zeiden ze dat dit waarschijnlijk de pittigste dag is. 

Mijn benen voelen inmiddels als pap aan, van het fietsen, spiertraining, maar ook tijdens de breintraining doe je ook nog allerlei oefeningen. Die breintraining was vandaag echt pittig. De opdrachten vond ik moeilijk, liep ik ook erg tegen mijzelf aan. Tegen mijn eigen beperkingen, maar ook tegelijkertijd worden er prikkels aan toegevoegd. Zoals ook bv de radio heel hard aan, wat voor mij het nadenken an sich al heel lastig maakt.

Na de breintraining rusten, zodat dan ook de nieuwe weggetjes aangelegd kunnen worden.

Van 16 uur tot 17 uur in de hyperbare zuurstoftank. Ook best een bijzondere gewaarwording om daarin te zitten. En dit dan iedere dag deze week.

Ik zei in het tweede rustmoment tegen mijn maatje, ik ga dit keer proberen niet te slapen… 

En op het spijkermatje. Ik binnen 10 minuten 😴😴😴😴.

Aangezien ik in de ochtend rust ook al in slaap val 🙈.

Wel merkte ik voor het eerst in de avond, dat mijn hoofd een soort en met van open ging of zo. Ik kan het niet omschrijven, alsof er een frisse wind doorheen ging. Ik kon er ook niet van slapen, meer van de gewaarwording. Maar ook omdat ik echt nog veel energie had! Wat echt lang geleden is dat ik dit zo heb gevoeld.

Volgende keer vertel ik of ik al daadwerkelijk effect begon te merken van deze behandeling en hoe de verdere dagen waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s