Verhuizen als je NAH hebt. Mijn tips

Een verhuizing schijnt een van de meest stressvolle periodes in een mensenleven te zijn. Goede nieuws: ik vond dat wel meevallen en ik ben 2 x verhuisd in 12 maanden tijd en dat was inclusief verbouwing van een nieuwbouwhuis. Dus hoe heb ik dat aangepakt met mijn NAH zonder compleet door te draaien? Op de volgende manier:

Mijn 8 tips om een verhuizing te overleven als je hersenletsel hebt:

1. Neem de tijd. 

Dit is misschien nog wel de meest belangrijke tip die ik je mee kan geven. Voor mij is haasten in alle opzichten funest. Mijn hoofd heeft rust en overzicht nodig en dat heb ik niet als ik gehaast ben. Dus zodra ik wist dat het huis verkocht was, ben ik direct op zoek gegaan naar een tijdelijke woning, in dezelfde plaats als waar we woonden en ook weer gingen wonen. Zodat Isa op dezelfde school kon blijven en we zo min mogelijk hoefden om te zetten. Wat ik ook bedoel met neem de tijd is, plan alles ruim in. Wij hadden bijvoorbeeld 1 juni overdracht van ons oude huis. En we hebben een tijdelijke woning gevonden waar we 1 mei in konden. Daardoor hadden we een maand overlap. En dat geeft een fijn gevoel. We konden op ons gemak de tijdelijke woning woonklaar maken vanaf 1 mei en dan na een dag of 10 verhuizen. Toen we gesetteld waren, hebben we ons oude huis klaargemaakt voor de overdracht. 

2. Besteed uit als je daar ruimte voor hebt.

Mijn vriend zit in de bouw en heeft dus heel veel bouwvrienden :-). En zo ook een verhuisbedrijf. Wij hebben dus onze verhuizing 2 keer uitbesteed. Ja dat kost natuurlijk een hoop geld, maar we hebben dit ingecalculeerd dat dat uit de winst van het huis betaald ging worden. Het gaf ons veel rust en ruimte om andere dingen te doen dan het verhuizen zelf. Bovendien zijn professionele verhuizers veel sneller klaar dan dat je het zelf doet. En je bent daarna zelf niet helemaal gesloopt. Wij hebben dus voor deze optie gekozen en zijn daar nog altijd blij mee.

3. Planning per maand.

Ik had een verhuisplanning gemaakt per maand in excel. Daar heb ik dus per maand neergezet wat er die maand moest gebeuren. Van beginnen met pakken, tot adreswijzigingen versturen, maten tijdelijke woning opmeten, gas, water licht omzetten en verzekeringen regelen. Alles wat ik kon bedenken heb ik erin gezet. Dit liepen we ongeveer wekelijks even door en verdeelden dan dingen. Zo stonden we niet last minute voor verrassingen. 

4. Je begint nooit te vroeg. 

Denk niet, ik ga pas over half jaar verhuizen, dus begin wel 2 weken vantevoren. Dat is vragen om stress. Maak een planning en begin met opruimen. Echt, wat klaar is is klaar en geeft rust in je hoofd. 

5, Creëer overzicht.

Maak schema met voor elke verdieping een kleur en elke kamer een nummer. Op elke doos die je inpakt, plak je een sticker in die kleur met daarop het nummer van de kamer waar het heen moet. Op de verhuisdag plak je op elke kamer een A4 met daarop de kleur en het nummer. Makkelijker wordt het niet. 

6. Hou belangrijke spullen in 1 doos/bak bij je.

Dingen die je vaak nodig hebt, doe die in een doorzichtige plastig doos en hou die bij je. Ik deed daar bijvoorbeeld wat handige kantoorartikelen in als plakband, schaar, wat schrijfmateriaal en blocnote, maar ook mijn apparaatje van de bank om betalingen mee te kunnen doen en wat geld.

7. Ruim op, geef weg en verkoop

Als je op tijd begint heb je dus ook tijd om goed op te ruimen en dat scheelt veel met verhuizen. Verhuis alleen spullen die je gebruikt.

8. Loslaten

En dit bedoel ik in de brede zin van het woord. Laat los als het niet perfect gaat, laat los als er nog steeds dozen in de kamer staan, laat los als je geen puf meer hebt om te koken, laat los als het anders gaat dan je wilde. 

Accepteer dat is wat is en laat de rest zoveel mogelijk los. Morgen die dozen opruimen is ook goed en morgen weer beter gaan eten ook. Als je vandaag weer overleefd hebt en iedereen nog redelijk vrolijk door het huis loopt is alles ok. En zoek alternatieven. Heb je geen tijd voor een 3 gangen maaltijd, doe makkelijk maar doe er gezonde dingen bij als rauwkost, groenten uit een zakje etc. Nu mag dat even. Wees niet te hard voor jezelf! Op deze manier kom je de verhuisperiode echt wel door. Ik ben inmiddels verhuisd (ja , 2 keer). We waren ontzettend moe na de verhuizingen, dat wel. Maar ja dat hoort er een beetje bij natuurlijk. Als je dat accepteert dan komt het echt wel goed. Hou rekening met de extreme vermoeidheid die ongetwijfeld gaat komen als je eenmaal verhuisd bent. Plan daarna een relax periode in met zo min mogelijkmoetjes en afspraken. Geniet van je nieuwe huis en wees trots op jezelf dat je het zo goed gedaan hebt.

Ben jij wel eens verhuisd? Hoe vond jij dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s