Ineke: Wat is dan precies NAH in het gezin? 


Door: Ineke Wiedijk

Ik merkte dat behalve het wennen was voor mezelf, de nieuwe ik, het voor ons als gezin ook wennen was. Allemaal je plekje weer opnieuw vinden. Ik was veranderd, iets feller in reacties, minder belastbaar, maar evengoed proberen weer als vanouds verder te gaan. Dat ging niet. In onze relatie niet, als moeder niet, het werk stagneerde, gezondheid moest nog herstellen. Dat liep vast, ik liep vast. Daar zit je dan dus wel mee, in een jong gezin. Ik was 36, getrouwd en onze dochter 2,5 jaar jong. Nu was Amber al gewend twee dagen in de week naar de gastouder te gaan, en 1 ochtend psz, ivm ons werk. Vanaf mijn ziekenhuisopname, hebben we dat gewoon door laten gaan. Dat betekende voor mij, toen mijn man weer ging werken, om de dag even stilte in huis, om weer te kunnen opladen. Vanaf 4 jaar werd dat vervangen door de schooldagen. Zo werd het praktisch iets behapbaarder.

Therapie

Toen las ik over de NAH poli van Heliomare Wijk aan Zee, en ging met aangevraagde verwijzing, naar hen toe. Maakte mij even niet uit qua reistijd, maar ik voelde me daar op mijn plek. Zij hadden de expertise, namen ook het gezin erin mee, ik had daar echt een passend project, en aansluitend ging ik door met Hersenz. Dat was ook inclusief thuisbegeleiding. En zo een goede stap naar omgaan met NAH in de gezinssituatie. Ondertussen met veel omweg de IVA toegewezen gekregen. Nu kon ‘ik’ echt mezelf verder ontwikkelen.

Wat NAH voor ons als gezin betekent

Maar wat betekent het nu voor ons….. ten eerste voor ons persoonlijk als gezin, dat we met ons drietjes blijven, hormoonwerk werd absoluut afgeraden, zowel de fertiliteitsbehandelingen als zwangerschap zelve. Dat was wel echt even een pittige aanpassing op ons gezinsbeeld. Al wist ik, dat ik tegelijkertijd mijn handen en hoofd vol had aan deze meid, met alle liefde natuurlijk. Ik weet dat ik daardoor minder ‘over’ heb voor onze volwassen relatie, gesprekken gaan niet altijd soepel en ik trek vaker mijn eigen plan om het vol te houden. Daar hebben we nu een soort berusting in. Hulp in de huishouding haalt de druk er wat vanaf, al groeit onze dochter dan wel met deze ‘luxe’ op, dat is dan maar zo. 

Wat betekent NAH bij ons in de opvoeding?

 In de opvoeding ben ik continu in de spagaat, wat ‘hoort’ en wat red ik, al houd ik me wel voor dat alles in liefde gebeurd, we fysiek en psychisch een veilig thuis hebben. We zijn een rustig gezin, minder outgoing en niet zo grote sociale kring, maar wat we ondernemen betekent veel voor ons. Geen drukke sportweekenden mogelijk, maar kleinere individuele sportvormen om dat te kunnen bolwerken. Mijn man werkt onregelmatig en ik heb geen eigen auto/rij niet meer. Dus kost ook weer extra energie om zulke dingen te regelen.

Omdat ik al zoveel thuis ben, en ‘beschikbaar’ natuurlijk, gaan we ook wel de langere vrije weekenden samen weg, Amber en ik. Vind ze erg leuk en kan ik ook van genieten.

Wat betekent NAH voor onze vakanties?

Verre, zonnige vakanties, verruilden we voor campings in Nederland, wat voor mij dan wel een leuke uitdaging werd om dan wel de vetste campings uit te zoeken. En liever vaker en korter. 

Sinds verleden jaar oriënteren we ons op vakanties naar het noorden, natuur en ruimte, in de wat rustigere meivakantie. Dat betekent aan de ene kant, dus wel aangepast op mijn NAH, maar ook weer nieuwe avonturen op een andere manier. En op die wijze leven we nu meer. Net even anders…… 

ME-time geeft mij lucht 

Wat mij lucht geeft in mijn leven, is de mogelijkheden die mijn ‘vrije tijd’ mij geven om er geheel te kunnen zijn voor mijn dochter, af te spreken met vriendinnen of voor de hobby, en vooral te kunnen genieten en tijd te nemen voor het voorbereiden van mooie reizen met ons gezin. Met als kanttekening natuurlijk, dit alles binnen mijn mogelijkheden. En dat is voor nu genoeg.

In welke opzichten heeft NAH jouw gezinsleven veranderd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s