Hoe leg je je kind uit dat je hersenletsel hebt?

Ik denk dat het heel belangrijk is, om kinderen zodra ze oud genoeg zijn, uit te leggen wat hersenletsel is. Ik heb het Isa eigenlijk direct uitgelegd. Ze was toen drie jaar.

Ik heb een herseninfarct gehad in 2015 en ik heb dit als volgt aan haar uitgelegd, mede geïnspireerd door hoe de revalidatiearts het mij zelf heeft uitgelegd.

Mijn uitleg aan mijn 3-jarige dochter

Ik zei tegen Isa: “Mama heeft een propje in haar hoofd gehad. In je hoofd zitten de hersenen. Dat zijn allemaal een soort kleine weggetjes en daar stroomt bloed doorheen. Bloed zorgt ervoor dat je kunt leven. Het is een soort benzine voor je lijf. Net als de auto. Als de auto leeg is, gaan we benzine tanken. In je lijf zit bloed in plaats van benzine en dat stroomt door je lijf.

Bij mama was er ineens een propje gekomen. En als er een propje komt, kan het bloed niet meer door stromen. En dat betekent dat niet alle weggetjes het meer doen. Er komt een soort opstopping in dat weggetje, een file. Daarom kon mama haar arm niet meer bewegen en niet meer Nederlands praten. Gek hè. Gelukkig ging het snel beter met mama toen de dokter haar medicijntjes gaf.

Nu is het propje weg en neemt mama elke dag medicijntjes, zodat ik niet nog een keer een propje krijg. Maar door dat propje zijn sommige weggetjes in mama’s hoofd kapot, ze doen het niet meer. Gelukkig zijn er andere weggetjes die het wel doen. En die nemen dan over wat het kapotte weggetje dus niet meer kan. Die hebben dus extra werk te doen. En die worden daar soms dus moe van. Daarom moet mama genoeg rusten zodat de weggetjes even kunnen uitrusten. Snap je dat?

Tips om angst weg te nemen bij je kind

  • Open en eerlijk communiceren, aangepast aan leeftijd uiteraard.
  • Meenemen naar ziekenhuis bij controles.
  • Meenemen en laten zien wat je doet bij revalidatie.
  • Blijven uitleggen bij vragen.
  • Duidelijk maken dat je heel veel van je kind houdt en hoopt dat het nooit meer gebeurd.

Hoe heb jij jouw kinderen uitgelegd wat er met je gebeurd is? En hoe hebben zij het opgepakt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s