Yoko deel 3

In deel 1 van Yoko neemt je mee heb je kennis kunnen maken met Yoko. In deel 2 vertelde ze met welke therapie ze begonnen is. Vandaag vertelt zij verder over een nieuw traject dat ze ging volgen.

Mijn huisarts kon mij niet zo doorverwijzen voor het neuroplasticiteits traject in Leeuwarden, dus nam ik zelf contact met ze op. Ik had een afspraak met Greetje Capelle, GZ psycholoog bij Maarsingh & van Steijn. Zij is nauw betrokken bij het neuroplasticiteits traject, tevens wordt dit ook aangeboden voor long covid patiënten. NB: Nu valt het neuroplasticiteit en long covid traject onder Neuro RC te Leeuwarden. Toen ik het volgde nog onder Maarsingh en van Steijn.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek werd besproken welke cognitieve klachten ik had. Ik heb gelijk aangegeven dat ik bijna niet durfde te hopen op verbetering van mijn klachten. Want als ik zou hopen op de verbetering van mijn klachten, zou het ook enorm tegenvallen als het niet zou werken. Maar Greetje gaf aan, dat ze mij wel wilde helpen! En daarnaast ook wel verwachtte, dat er verbetering in mijn cognitieve klachten zou kunnen ontstaan!! Ik kreeg ook uitleg over hoe het traject eruit zou komen te zien. Het zou bestaan uit een voorbereidende week, een week thuis een intensieve week in Leeuwarden en de weken erna.

Ik had nog het geluk dat dit traject werd vergoed door mijn zorgverzekering, dus dat maakte het voor mij ook wel makkelijker om de “gok” te wagen…. 

Na het intakegesprek begon voor mij het wachten. Toen ineens werd ik gebeld door het secretariaat eind augustus, dat ik in de laatste week van september de voorbereidingsweek zou hebben en de tweede week van oktober het intensieve neuro plasticiteits traject zou gaan volgen! Spannend!! Omdat Leeuwarden een kleine twee uur rijden is vanuit Maarssen, besloot ik een B&B te boeken voor de 2 weken dat ik in Leeuwarden zou zijn. Nu stond het allemaal vast! Super spannend en eng, maar ik was ook enthousiast.

Voorbereidende week

Dan was de voorbereidende week voor mij aangebroken en begon mijn “wereldreis” naar Leeuwarden. Met de auto reed ik zelf naar Leeuwarden op zondag 25 september. Een autorit die normaal een kleine 2 uur duurt, maar voor mij aanzienlijk langer. Ik moest 3 keer tussendoor stoppen om te pauzeren. Omdat ik echt moest stoppen tussendoor, omdat doorrijden te vermoeiend anders was. Na een ruime 3 uur kwam ik aan in mijn bed en breakfast in Leeuwarden. Er was alleen iets verkeerd gegaan en daardoor kreeg ik niet de kamer die ik geboekt had. Dat was even schakelen. Ik was zo moe, dat ik eerst “even” moest slapen.

Wel had ik het geluk dat ik die avond en de andere avonden die ik er was die week in Leeuwarden, bij mijn vriendin Rosanne en haar gezin mocht eten. Zij was zo lief om mij op te halen bij de B&B en mij na het eten ook weer bij de B&B af te zetten. 

Kickstart

Deze week was voor mij eigenlijk niet echt een hele week. Ik had op maandag de kickstart. Dat is de introductie, daarin krijg je te horen hoe het programma er uit ziet. Maar ook waarom het programma op deze manier in elkaar zit, zoals het zit. Je krijgt meer achtergrondinformatie, wat ook fijn is om te weten. Ik had al eerder via de mail een werkboek gekregen, waarin ook al heel veel informatie stond en daarin werd tijdens de kickstart verder op ingegaan. Ook krijg je bij de kickstart alvast een account en een sensor voor brainjam. Hiermee kan je je ontspanning meten en ook je hartslag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van deze app en gaande weg leer je hier meer over. Na de kickstart, waarin ik ook mijn maatje leerde kennen met wie ik dit traject samen doe. Hadden we de pres sessie rust/ HBOT. Tijdens deze pre sessie krijg je uitleg over de verschillende middelen die tot je beschikking staan om te gebruiken tijdens de rust. Ook wordt extra het belang van de rust uitgelegd, dat je brein de rust echt nodig heeft na de breintraining voor het aanleggen van nieuwe weggetjes. Je hebt ook in de rustruimte een eigen bak, met daarin een deken, handdoek, noise canceling koptelefoon en een silent mode masker. Daarnaast zijn er twee rustruimtes. In de ene kamer staat een bed, ligt er ook een spijkermat. In de andere kamer een hele luxe massagestoel, die verschillende programma’s heeft en een spijkermat.

HBOT is de hyperbare zuurstoftank waar je ook dagelijks een uur in gaat in de intensieve behandel week. Deze dag was een halve dag en de middag had ik niks

Ik had de dag erna vrij en kon de toerist spelen in Leeuwarden

De NPO

De woensdag begon ik met het afnemen van een neuropsychologisch onderzoek. Deze krijg ik aan het eind weer en hopelijk is er dan ook verbetering waar te nemen. Daarna de presessie voeding/ sport. Hierbij krijg je uitleg wat niet te eten, zoals suiker (niet uit natuurlijk fruit), geen vlees, liever geen zuivel. En wat je wel kan eten, wat goed is voor je brein. Ook krijg je uitleg over de sport sessies. Over de HITT op de fiets en ga je dit ook uitproberen met de Brainjam app en sensor om. Om vast een gevoel te krijgen hoe het is. Verder uitleg over hoe de spierkrachttraining gaat. Er wordt met name veel getraind met je eigen gewicht en anders wat lichte gewichten, van twee, drie en vijf kilo. Dus dat is prima te doen. Toen zat mijn voorbereiding er al op en ben ik de volgende dag naar huis gegaan. Zodat ik ook kon herstellen van het NPO.

Weer thuis

Wel merkte ik in de week thuis, dat mijn overprikkeling enorm was toegenomen. Geen idee waarom. Wel zat ik in Leeuwarden in een B&B in alle rust, zonder kinderen. Misschien dat je dan de prikkels ontwend of zo. Maar het viel thuis enorm tegen. Het duurde wel echt een dag of 4, voordat het weer de “normale” overprikkeling was. 

Wel maakte het mij huiverig, hoe het zou zijn na de intensieve week. Wat nou als de overprikkeling alleen maar toeneemt? Dan gaat mijn kwaliteit van leven echt zo achteruit en ben je nog beperkter. Maar ik ga er toch voor, ook al vind ik het echt enorm spannend allemaal wat het wel of niet brengen gaat!!

Volgende keer begin ik met het beschrijven van de trainingsdagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s