Hoe kun je iemand met NAH steunen?

Vandaag een blog met tips over hoe jij iemand die hersenletsel heeft echt kunt helpen. Inmiddels weet je misschien dat de gevolgen van hersenletsel vaak onzichtbaar zijn. We hebben geprobeerd een gedeelte hiervan inzichtelijk te maken de afgelopen dagen. Ook heb ik maandag in een blog aangegeven wat je vooral niet moet doen. Wat kun je dan wel doen, vraag je je misschien af? Dat ga ik hier vandaag behandelen. 

Hier een aantal tips op basis van mijn eigen ervaring. Vooral ingestoken op het sociale vlak, low impact en makkelijk toe te passen in de dagelijkse gang van zaken.

Ken je iemand met hersenletsel, lees de tips dan eens door. Misschien doe je iemand een enorm groot plezier door een van deze tips op te volgen. Voor jou waarschijnlijk een kleine moeite, voor de ander een wereld van verschil!

13 tips hoe jij iemand met hersenletsel kunt helpen:

1. Is er iets te vieren? Vraag of degene het leuk vindt om bijvoorbeeld even samen te lunchen of een drankje te doen, dichtbij huis. Zeker als degene met hersenletsel niet naar het feest of verjaardag kan komen.

2. Stuur eens een (echt) kaartje. Gewoon met de post dus. Simpel maar fijn.

3. Stel voor samen thuis te eten en neem dan zelf het eten mee. En maak het bij voorkeur ook klaar.

4. Neem kind(eren) eens wat vaker uit school mee voor een speelafspraak. Dit geeft degene met hersenletsel een onverwachts extra rustmomentje. En dat is heel fijn.

5. Maak samen een wandeling en praat dan niet teveel.

6. Ga eens mee naar een yogasessie bijvoorbeeld. En doe daarna een theetje. Ontspanning en sociaal element, 2 vliegen in 1 klap.

7. Hou afspraken kort. Ook als we zeggen dat het wel gaat. Vaak merken we op het moment zelf niet dat iets teveel is. Bescherm ons tegen onszelf 

8. Spreek zoveel mogelijk buiten af. Frisse lucht is goed voor ons (en voor jou ook ), Buiten hebben we over het algemeen minder last van prikkels. Ik wel in ieder geval. Gaat natuurlijk niet op in een drukke stad. Maar strand, bos, park of andere rustige plek buiten is heerlijk voor mensen met hersenletsel.

9. Zorg dat er een ruimte beschikbaar is waar we ons even alleen terug kunnen trekken. Zeg dat gewoon uit jezelf als we op bezoek komen.

10. Praat met ons. Vraag waar je mee kunt helpen. Bied je hulp aan, herhaaldelijk.

11. Houd contact op een manier die bij ons past. Whatsapp is prettig voor ons. Omdat we kunnen reageren wanneer we ons goed voelen. Geldt trouwens ook voor e-mail.

12. Blijf kijken naar wat nog WEL kan en stel die dingen dus voor in plaats van dingen die niet meer kunnen.

13. Kijk of je zoveel mogelijk ons vaste dagritme in tact kunt houden. De meeste mensen met hersenletsel hebben een vaste structuur in hun dag. Rusten bijvoorbeeld na de lunch. Kijk of je afspraken daar omheen kunt plannen. Dat helpt ons heel erg.

Ook met hersenletsel is het leven nog super leuk. Je kunt dingen niet meer, of minder goed of minder vaak. Maar gelukkig zijn er ook zo ontzettend veel dingen die wel kunnen.

Heb jijzelf hersenletsel? Deel deze blog met vrienden een bekenden als je je herkent in de dingen die ik zeg. Anderen kunnen je echt helpen. Onder andere door het volgen van deze tips. Deze gelden voor mij, maar misschien ook wel voor jou?!

Mis jij nog belangrijke tips? Laat het me dan weten. Ik ben heel benieuwd naar jouw tips.

NB Hou onze Instagram pagina ook in de gaten, daar delen we nog een keer de Helpende handjes tips van Angelique Zegers in de stories! Ook speciaal bedoeld om mensen met NAH te helpen, met hele praktische tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s