Internationale dag van de slaap

Vandaag is het de internationale dag van de slaap! Goed moment om hier even bij stil te staan, want slaapproblemen komen bij NAH ook veel voor. Ongeveer 40-65 % van ons houdt dit over na het oplopen van hersenletsel.

Mijn eigen slaapproblemen

Zelf heb ik dit momenteel aardig onder controle, maar in het begin na de bloeding heb ik 4 nachten in het ziekenhuis klaar wakker gelegen. Ik was zo moe!! maar het lukte niet om te slapen. Dit kwam ook door de draaiduizeling die ik had. Voor diegene die dit misschien niet herkennen, ik omschreef dit altijd als na het stappen met alcohol op en moment dat je dan gaat liggen. De hele wereld draait om je heen en dit voelt zo raar om mee in te slapen. Nou, dat stukje had ik dus een lange tijd constant. Gelukkig mocht ik na 4 nachten slaapmedicatie van de arts maar dit is natuurlijk niet de oplossing. Überhaupt zijn medicijnen nooit de oplossing om in slaap te komen. Ze dragen alleen een steentje bij maar opgelost is het niet.

Na thuiskomst uit het ziekenhuis mocht ik dit dus alleen als uiterste nood gebruiken. Gelukkig had ik zelf ook totaal geen zin in die medicatie en dus heb ik de eerste weken behoorlijk moeten zoeken naar een ritme. Ook vaak plafonddiensten gehad zoals mede lotgenoten dit noemen. Ik neem je mee voor een paar tips.

Praktische tips voor beter slapen:

 • Komt ie: RITME! Hersenen houden van ritme. Probeer dus elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan maar ook op te staan. Houdt rekening met korte dutjes die je misschien tussendoor moet doen. Lukt het slapen in de nacht niet? Dan kun je misschien overdag een dutje anders doen, vervangen door een korte pauze? Ritme aanleren kost tijd dus houdt daar ook rekening mee in afbouw van dutjes.
 • Wissel mentaal en fysiek goed af op een dag. Gebruik je planner en kleurtjes om te zien of dit goed afgewisseld wordt. Zo houdt je je ritme goed in balans en dit helpt ook voor slapen.
 • Eigenlijk geldt dit voor iedereen, maar probeer minimaal een half uur voor bed gaan geen beeldscherm meer te kijken. Je kunt nog een bijv. klein rondje wandelen en bent minder geprikkeld en daardoor kun je beter inslapen.
 • Ook eten kan invloed hebben op je slaappatroon, probeer dus lichte snacks te eten en geen vette zware maaltijden.
 • Slaap je niet dan rust je toch! Dat zei mijn moeder vroeger altijd en dat klopt als het maar geen piekeren is. Hoeveel uren je slaapt verschilt voor iedereen als je maar voldoende uren kan slapen achtereen.
 • Houdt ook rekening met bijvoorbeeld indrukwekkende films, series en/of programma’s die indruk op je maken met tv kijken. Dit werkt langer na in je gedachten.
 • Ben je een piekeraar? Schieten al je gedachten alle kanten op? Leg een notitieblokje naast je bed om bepaalde takenlijstjes bijvoorbeeld op te schrijven en deze tip kreeg ik van mijn neurospycholoog; Beeld je letterlijk een STOP bord in. Elke keer als je gedachten oppoppen: STOP en STOP……en STOP! Dit werkte bij mij ideaal!
 • Lukt het echt niet kun je misschien nog rustige muziek opzetten of mediteren voordat je gaat slapen.

Ik ben zelf het typetje oma-weet-raadt, hier noemen ze dat ook wel de tips van Tante Fennie ( Let op! Geen bewezen theorieën, gewoon middeltjes die ik mensen in mijn omgeving ook aanraadt die kunnen werken. Onder het mom van: Niet geschoten, is altijd mis).

Extra tips van Tante Fennie

 • Slaap je een paar nachten slecht of ben je rusteloos? Neem regelmatig eens een voetenbad van magnesium zout voor het slapen gaan dit kan je goed helpen. Persoonlijk helpt mij dit ook goed tegen pijnlijke spieren wat ik vaak heb door overprikkeling. Magnesium zout is nog meer goed voor bepaalde symptomen van overprikkeling.
 • Kun je tegen geurende prikkels? Er zijn ook rustgevende geuren die je in je slaapkamer kunt gebruiken of op je kussen kunt spuiten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een douche of bad voor het slapen gaan. Zelf vind ik bijv heerlijk om wat parfum op me kussen te spuiten van Rituals Jing (groene) die tip kreeg ik van medewerkster van de winkel en hij is inderdaad rustgevend!
 • Bij drukke periodes kunnen tegenprikkels juist helpen. Ik vind het bijvoorbeeld erg fijn om na een uitje of drukke tijden te slapen onder een verzwaringsdeken. Deze kun je bijvoorbeeld tegen niet al te dure prijs al bij de Action bestellen. De eerste nacht slaap je nog niet direct goed maar geef het tijd want dit kan echt goed uitpakken. Ik zou ook zeggen gebruik het alleen bij overprikkeling anders went het misschien maar dit is uiteraard aan jezelf.
 • Als een verzwaringsdeken niks voor je is kun je bijvoorbeeld ook een pittenzak gebruiken. Deze leg ik gewoon koud op mijn hoofd en werkt ook als een soort tegendruk/ slaapmasker.
 • Moet je in de nacht eruit? en kun je dan vervolgens niet inslapen? Mijn tip is dan: Koude voeten! Ja echt! Ik ga vaak op koude tegels staan of ander koude ondergrond en zorg dat ik dan weer in het lekkere warme bedje kruip met koude voeten. Vervolgens gebruik ik of mijn stop-bord methode of…en deze tip kreeg ik ook eens van een therapeut: Probeer zo ontspannen mogelijk te liggen. Begin bijvoorbeeld met: Lig ik lekker? wiebel wat en probeer dan eerst je voeten wat te draaien. Liggen die lekker ontspannen? Werk dan in gedachten zo naar boven dus vervolgens je benen, heupen. Eerlijk gezegd ben ik nooit verder meer hogerop gekomen dus het kan werken.
 • Als laatste zou je kunnen proberen bij een druk hoofd of opkomende hoofdpijn na teveel prikkels om 2x paracetamol 500 mg in te nemen of melatonine tabletjes die je bij de drogist kunt krijgen. Geen voorstander van maar dit kan je wel helpen als je een leuk uitje hebt gehad en slecht kunt inslapen.

Bij echte slaapproblematiek die verder gaan dan dit zou ik je verwijzen naar een arts of revalidatie waar je bent geweest.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips! Misschien zijn ze bekend? Misschien nieuw? Ik hoor het graag als je er wat aan hebt gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s