12 tips om te herstellen van overprikkeling bij hersenletsel

5 december. Als je kleine kinderen hebt, heb je waarschijnlijk dit weekend veel drukte en prikkels achter de rug. En deze decembermaand gaat dat ook nog wel terugkomen denk ik zo. Dacht dat het daarom nog wel een fijne reminder kan zijn om deze tips met je te delen. Overprikkeld raken we deze maand allemaal (waarschijnlijk), maar hoe herstel je daar nou van?

Wat ik hier met je deel, zijn dingen die ik ook door de jaren heen zelf heb geleerd en van anderen heb gehoord. Hopelijk heb je er wat aan! Lees je mee?

12 tips om te herstellen van overprikkeling bij hersenletsel:

1. Focus op de basis en doe wat leuks.

Dat is in deze tijd niet altijd makkelijk, focussen op de basis. Naast die basis is het voor mij dan ook belangrijk om iets te doen wat IK leuk vind. Misschien kun je langzaam aan wel weer wat dingen die je helpen, inplannen, zoals sporten of een massage.

2. Meer slapen, meer rustmomenten

Pak elk moment aan. Als Isa nu naar school is, doe ik eerst een tijdje niets. Ga dus niet als een gek het huishouden doen. Plof op de bank, ga terug je bed in of doe een meditatie. ME time it is!

3. Buiten bewegen.

Het is altijd fijn om elke dag even een frisse neus te halen / te lopen naar energie. Lukt het maar 10 min dan is dat zo. Je voelt je daarna altijd beter.

4. Mediteren.

Met Meditation moments app of Calm app (knap ik echt van op!). Mijn absolute life saver inmiddels!

5. Binaural brainwaves luisteren (echt aanrader)

Dit kan dus ook op Mediation moments, zie 4.

6. Yoga.

Wat yoga oefeningen. Gewoon via youtube. Van een paar oefeningen tot uitgebreide les van een uur. Doe wat voor jou goed voelt.

7. Alles in trager tempo doen.

Dit heb ik echt moeten leren maar het helpt je echt.

8. Zo min mogelijk beeldschermen

Schermen zuigen je energie weg. Surfen langs social media kanalen geeft je geen beter gevoel. Skippen dus. Of in ieder geval beperken. Probeer doelgericht iets te doen.

9. Jezelf makkelijker maken.

Boodschappen laten bezorgen, simpele gerechten maken, de stofzuiger een keer laten staan etc. Loslaten dat alles perfect moet zijn.

10. Schrijven.

Dat moet je wel liggen. Lekker van jezelf afschrijven.

11. Creatief bezig zijn.

Hier kan ik mijn hoofd ook leeg mee maken en ik word er blij van. Kan van alles zijn: fotografie, kleuren, haken, handlettering etc. En zelfs meedoen aan de Secret Santa Actie van Platform NAH! Heerlijk een leuk pakketje maken voor een ander. Ik word er blij van.

12. Iets leuks kopen voor jezelf!!!

Even jezelf verwennen en lief zijn. Online kan dat ook prima!

Het is geen rocket science, maar juist als je het even zwaarder hebt, misschien net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt? 

Overall geldt denk ik dat ontspannen de key word is in zo’n periode. Ontspanning en rust. Loslaten van moeten. Vertragen en bewegen. Buiten zijn. Allemaal dingen waar jij je beter door gaat voelen.

Vertrouw op jezelf! Het komt echt goed en het wordt weer beter. Kies wat bij je past en ga ermee aan de slag!

Heb jij nog andere tips om bij te komen als je overprikkeld bent?

2 gedachten over “12 tips om te herstellen van overprikkeling bij hersenletsel

  1. Binaural beats zijn inderdaad erg fijn. Misschien nog ter aanvulling. Op spotify staan ook heel veel afspeellijsten met binaural beats. Met name binaural beats for sleeping zijn erg rustgevend.

    Wat ik zelf nog prettig vind om te ontprikkelen, is mijn zwaartedeken. Ik heb ook twee zelfgemaakte zakken van stof gevuld met een kilo rijst. Als je deze bijv in je lies legt, kan het ook een kalmerend effect hebben. Ik gebruik deze vaak in de auto als we terugkomen van een ‘drukke’ activiteit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s