Feestdagen

Het is vandaag (de dag dat ik deze blog schrijf) 29 november, dus Sinterklaas loopt al over de daken.
December is bij uitstek de maand dat ik me afvraag hoe ik dat in godsnaam allemaal voor elkaar kreeg voordat ik NAH kreeg.

Vroeger

Niks was te gek, alles kon, slapen kon later wel. Ik werkte 32 uur, had 2 tieners die de nodige aandacht vroegen en regelde alles. Ik kocht cadeaus, regelde kerstdiners en -borrels, versierde het huis, deed boodschappen, volgde nog wel eens een kerstworkshopje, bakte allerlei lekkers, vierde vlak voor kerst de verjaardag van mijn man, en ga zo maar door.

Nu met NAH ben ik al moe van het benoemen van deze activiteiten. Ik mis mijn oude ik, de tomeloze energie, het “er kan altijd nog wel wat bij”. Het is overigens niet zo dat ik de hele maand met het gemis bezig ben hoor, zeker niet, ik probeer juist heel erg te genieten van wat wel kan en hoe ik dat het beste kan doen.

En zo gaat het nu

* Het versieren van het huis doe ik tegenwoordig in meerdere dagen. Sowieso is het belangrijk om de kerstboom eerst zonder versiering neer te zetten want we hebben Harry en Bob, twee jonge katers die denken dat ze overal in mogen en kunnen klimmen.

* Mijn kinderen zijn inmiddels geen tieners meer en in plaats van het hele sint gebeuren doen we nu rond 5 december een spelletjes avond. Op het simpele menu staat soep met broodjes. En het lekkers haal of bestel ik bij de supermarkt. Dat scheelt al heel veel energie. En die energie gebruik ik voor een hopelijk heel gezellig avondje.

* Tussen Sint en Kerst door doe ik een kerstworkshop en zou ik het leuk vinden om een kerstmarkt te bezoeken. Dat is vragen om overprikkeling.
Het is dan ook zaak dat ik heel strak mijn planning in de gaten hou, 2 dagen, liever 3, in de week geen afspraken!! Dat is een absolute must. En geen afspraken is dan ook geen therapie dus, want therapie hakt er behoorlijk in. Verjaardag van mijn man vieren we vlak voor kerst, na het avondeten en op de dag zelf, dan wordt het niet heel laat.

* Met kerstavond hebben wij in het gezin al jaren een traditie. Met z’n allen in joggingbroek op de bank onderuitgezakt met een bestelde pizza kerstfilms kijken. Heerlijk! Ik heb altijd gezegd dat ze niet verplicht zijn om te komen en dat ze gewoon moeten doen wat ze willen op die avond maar tot nu toe schuiven ze ieder jaar in joggingpak aan 🙂

* En dan de kerstdagen zelf, 1 van de 2 dagen hebben we een kerstdag met mijn schoonfamilie, dat is heel gezellig maar ook echt een heel drukke dag. De andere dag komen mijn kinderen eten, dat is ook een drukke dag maar wel minder heftig want er zijn dan simpelweg minder mensen.

Bijkomen

Tussen kerst en oud en nieuw moet ik echt heel erg bijkomen. En zorg ik voor weinig extra afspraken. Oud en nieuw blijven we naar alle waarschijnlijkheid thuis. Hopelijk is er nog iemand te vinden, die het gezellig vindt om bij ons te komen. Zo niet dan eindigen we samen met alle beestjes op de bank. Ook fijn natuurlijk. Maar die avond verlang ik altijd naar vroeger naar de gezellige feesten, hoe drukker hoe gekker , hoe leuker. En nu zitten we als twee oudjes (we zijn natuurlijk ook niet meer de allerjongste maar toch) op de bank en kijken televisie…net als bijna iedere andere dag van het jaar alleen dan wel met een oliebol of een appelflap. En de eerste twee weken van januari heb ik dan nodig om weer helemaal bij te trekken!

Ik kies om te genieten

Dus als je aan mij vraagt hoe overleef je de feestdagen? Dan kan ik alleen maar zeggen, door te genieten van alles waar je voor kiest in die maand. De eerste helft van januari zo vrij mogelijk te houden van afspraken! Want als je alles laat wat je leuk vindt, dan is er geen sprake meer van leven maar alleen van overleven. En wat heb je aan overleven als je niet leeft?

Liefs Belinda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s