Mijn 10 tips om 6 weken zomervakantie met kleine kids door te komen

Het voorjaar is in volle gang, veel vrije dagen en hopelijk leuke momenten met kids, familie en vrienden. De grootste uitdaging van het jaar staat ook natuurlijk alweer voor de deur: de 6 weken durende zomervakantie. Inmiddels kan ik er naar uitkijken om 6 weken geen wekker te hoeven zetten. Maar ja, mijn dochter is dan ook bijna 12. Hoe anders was dit toen zij jonger was? Heel anders. Ik weet nog heel goed hoe ik er toen tegenop kon zien. Net hersenletsel opgelopen (mijn dochter was toen 3), hoe ging ik in hemelsnaam die weken doorkomen?

Ik weet dat dit voor veel mama’s of papa’s met NAH een ware uitdaging is, die lange zomervakantie. Want hoe overleef je die weken, als je partner grotendeels aan het werk is, je kind(eren) thuis en jij dus niet aan je rust toekomt? Ik heb mijn tips die ik in die jaren zelf ook gebruikte, voor je op een rijtje gezet in deze blog. Misschien heb je er wat aan.

Mijn 10 tips om de 6 weken zomervakantie zo goed mogelijk door te komen:

1. Het maken van een maandmenu: Voor de weken dat we thuis waren in ieder geval. Manlief kon dan online de boodschappen bestellen. Hoefde ik daar niet meer over na te denken. Minder nadenken = minder energieverbruik.

2. Om Isa toch enige structuur te geven, maakte ik een dagindeling. Net als op school. En die hing ik op de koelkast zodat ze die kon zien. Als je kinderen jonger zijn en nog niet kunnen lezen, kun je ook werken met kleuren of symbolen. Ik verwerkte daar ook onze uitlaatrondes met de hond in, zodat ze ook genoeg bewoog gelijk.

3. Maak nu alvast een pot met ideeën , een pot gevuld met briefjes met activiteiten, ingevuld door jou en je kind. Ideeën over wat te doen tijdens de zomervakantie. Bijvoorbeeld blauw voor activiteiten die ze zelf alleen kunnen doen en roze voor dingen die jullie samen kunnen doen. Dit kan natuurlijk ook gewoon een lijstje zijn die je samen bedenkt en op de koelkast plakt. Kleine kinderen vinden de pot met ideeën wel erg leuk is mijn ervaring.

4. Mijn energie was beperkt, dus ik ging vaak iedere dag in de ochtend iets ondernemen buitenshuis. Hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben hier grote speeltuin in park, dat  is al top. Kan ook een fietstochtje zijn langs alle speeltuinen in de buurt. Laat je kind de route bepalen, neem wat lekkers mee voor onderweg. Picknick doet het ook altijd goed.

5. Regel nu alvast speeldates met schoolvriendinnetjes op dagen dat je er alleen voor staat. Voor na de lunch bijvoorbeeld. Kun jij even bijtanken. Ik checkte altijd vakantieplanningen met beste vriendinnetjes en keek of daar iets mee af te spreken was, zo nu en dan.

6. Zelfde geldt voor logeerpartijtjes bij oma en/of opa. Vond ze altijd enig en ik ook :-).

7. Huishoudelijke taken verspreiden.

In de zomermaanden verspreid ik de huishoudelijke taken zoveel mogelijk. Zeker met warm weer, daar ga ik gewoon minder goed op. Maak ook en lijstje met taken die je partner kan doen ’s avonds. Wat een goede hierbij is vind ik, om je te beseffen dat je niet in 1 keer de badkamer hoef te doen. Je kunt het ook in stukjes verdelen. Dag 1 doe je de wastafels, dag 2 de douchehoek etc. Zo kost het minder energie. Kinderen vinden meehelpen ook altijd heel leuk is mijn ervaring.

8. Activiteiten met kinderen afwisselen met rust/relaxmoment op de bank. Spreekt eigenlijk voor zich. Merk dat dit steeds beter lukt naarmate ze ouder worden. Ook rusten gaat steeds beter dan. Ik lag dan lekker in bed en zij zat beneden met de hond. Die lag ook gewoon te slapen dan. Zette wel altijd mijn wekker, voor geval ik echt in slaap viel. Wilde toch niet dat ze al te lang op zo’n apparaat zat.

9. Wat ook steeds beter kan nu ze ouder aan het worden is, zijn activiteiten plannen die we allebei leuk vinden. En die ook ontspannend zijn. Bijvoorbeeld yoga doen, buiten wandelen, mediteren, fietsen, creatief bezig zijn. Dat vindt zij ook allemaal leuk.

10. Wat ook een leuk idee is misschien, is om ‘nieuw’ speelgoed te regelen voor de zomerweken. Ruim het huidige speelgoed op en doe een rondje Kringloop. Daar hebben ze vaak leuke spulletjes voor weinig, ontzettend veel boeken. Bij Action nieuwe voorraad knutselspullen en je kunt er weer even tegenaan.

Mijn allerlaatste tip is misschien nog wel de belangrijkste: probeer zoveel mogelijk los te laten dat het perfect moet zijn! Geniet van elke vrije dag. Heb geen hoge verwachtingen en bij een slechte dag dit gewoon te accepteren en progamma aan te passen. Je doet er toch niets aan. Belangrijkste is natuurlijk genieten van de quality tijd met je kind(eren)!

Heb jij kleine kids & zie jij op tegen de zomervakantie of heb je er juist zin in?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s