NAH & mama van 4: zo doet Cynthe dat!

Door: Cynthe Hover.

Allereerst, ik ben Cynthe, bijna 38 en mama van 4 kids.

In Januari 2015 heb ik een herseninfarct gehad, een dissectie aan mijn linker halsslagader. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen en daarna ben ik een half jaar kwijt. Wat ik weet is dat ik zonder hulp van het ziekenhuis alles heb moeten doen.

De hulp die er was, kwam voornamelijk van mijn ouders en inmiddels Ex-schoonouders. Zij hebben mij zo fijn geholpen en stonden altijd klaar.

Nu zijn wij een paar jaar verder en het gaat gelukkig een stuk beter.

Ik ben inmiddels gescheiden, nieuw huis en 2 van de 4 kinderen zitten op een nieuwe school. De oudste maakt zijn laatste jaar af op de oude school en woont daardoor meer bij zijn vader.

De afgelopen jaren heb ik wel de nodige hulp gehad ter ondersteuning, om alles weer op orde te krijgen. De hulp is 2 weken geleden voor het laatst geweest, na 5 jaar. Even slikken, maar het gaat goed. En ik heb sinds maart een IVA uitkering na bijna 8 jaar.

Nieuwe fase

Gescheiden….3 kinderen uit een andere relatie en een baby met mijn nieuwe partner. Hij woont nog gedeeltelijk in Engeland, ik doe het voornamelijk alleen. Als hij er is, mega hulp! En de beste papa voor Zayn onze jongste en ook zeker een pluim naar hem met mijn andere 3 kinderen!!!

Het is zeker niet altijd makkelijk. 2 kinderen naar school brengen, ontbijt maken, lunch klaarmaken en een baby eten geven…nooit gedacht dat het dan toch best smooth zou gaan. Gelukkig heb ik de nodige ervaring.

Maar op slechte dagen heb ik echt wel eens hulp nodig…en soms lukt het amper uit bed te komen. Ik probeer vaak de avond ervoor alles klaar te maken zodat ik niet veel hoef te doen de volgende morgen. Een hele onderneming….

Op die dagen weten de kinderen dat zij niet kunnen spelen….althans niet bij ons thuis. Jack is oud genoeg om zelf naar huis te lopen van een vriendje, ik hou dan ook goed contact met de moeder. En zo kan hij alleen naar huis, voordeel van een klein dorp. Nova is vaak bij mij, anders bij de buurmeisjes, de buurvrouw snapt het…andersom help ik haar ook wanneer het kan.

Hoe ik het doe? Zo!

Ik ga vaak na school, zelf met de kleinste lekker rusten. Niet schoonmaken en opruimen…ik heb daar geen kracht voor soms. Misschien lijkt het voor de buitenwereld dat ik alles goed op orde heb…maar dat is echt niet altijd zo. Ik zie er misschien wel leuk en gezellig uit, maar van binnen ben ik echt kapot. Dat zijn dan wel de slechte dagen….echt slecht dagen.

Ik heb geleerd verdelen….om de dag iets doen. Stofzuigen wel elke dag. Maar de was en schoonmaken van kleine dingen om de dag. En 1 x in de 2 weken huishoudelijke hulp. Zij helpt bij de echt grote dingen. Zo hoef ik het alleen maar bij te houden.

Ik heb geen Noodplan…ik ben erg aangewezen op mijzelf en ik vind het ook een uitdaging. Maar meestal voelen de kinderen mij goed aan en pakken zij zelf al de tablet of gaan ze lekker boven zitten. Wanneer mijn partner er is neemt hij mij veel uit handen, dat is wel fijn. En ik waardeer dat zeer. Voor hem niet altijd makkelijk, want soms snapt hij het niet helemaal, logisch…hij heeft mij niet anders meegemaakt.

Ik merk wel nu ik meer onderneem, zoals tripjes naar Engeland, dat als ik goed plan, alles goed gaat. Planning is dus key! Ik heb in elk geval 1 dag nodig om rustig aan te doen, dan ben ik fitter voor de rest van de trip. Binnenkort ga ik een week naar Engeland met de jongste, gelukkig gaan dit keer mijn ouders mee. En heb ik een mega handige buggy voor op reis. Dat scheelt een hoop gesjouw, makkelijk maken voor mijzelf. Anders raak ik in de stress en wordt het geen leuk tripje.

Mijn persoonlijke tips op een rijtje:

  • probeer de avond ervoor alles klaar te leggen / maken voor school. Ook kleding per kind. Scheelt een hoop ochtendstress.
  • verdeel de speelafspraakjes; op slechte dagen niet bij jou thuis
  • probeer op school van je kinderen ook met 1 of meerdere moeders contact te hebben en hen op de hoogte te stellen van jouw situatie. Mensen helpen graag is mijn ervaring, door je kind eens extra mee uit spelen te nemen bijvoorbeeld.
  • heb je nog kinderen thuis die slapen / rusten? rust dan lekkere mee en ga niet als een gek schoonmaken!
  • verdeel huishoudelijke taken in kleine stukjes en doe elke dag iets of om de dag. net hoe je energie is.
  • de tablet mag best eens als je er doorheen zit.
  • planning is key. zoals ik als ik naar Engeland ga. Ik plan dat zo dat ik in ieder geval een dag bij kan komen van de reis.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad.

Heb jij ook een groot gezin? Hoe doe jij dat in combi met je NAH?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s