Door: Kesty van Ree

Hier kun je de blog ook luisteren

Als ik iets heb geleerd van leven met hersenletsel de afgelopen 7 jaar, is het wel dat moeten me interne stress geeft. Voor mij dus een heel belangrijk punt om zoveel mogelijk rust in mijn hoofd te hebben. Ik weet inmiddels van contact met lotgenoten dat veel mensen met hersenletsel het ook moeilijk vinden om rust in hun hoofd te bewaren.

Waarschijnlijk ken je het gevoel ook wel, dat je van alles moet van jezelf? De wasmand moet leeg, de huiskamer altijd aan kant zijn en de vaatwasser ’s ochtends gelijk leeggeruimd worden. Zo maar een paar van mijn eigen gedachtes die me gek kunnen maken. Nu had ik dit altijd al wel, maar sinds mijn hersenletsel is het nog moeilijker om de rem erop te zetten. Voor je het weet ben je de hele dag bezig met dingen die moeten. Moeten van jezelf.

Hoe kom je nu tot verandering?

Ik vraag mezelf dat vaak af. In plaats van mijn dag indelen naar ‘moetjes’, wil ik graag een dag hebben met dingen die ik wil doen. Van moeten naar willen dus. Dit is hoe ik dat heb gedaan.

Stap 1

Om te beginnen, moet je dan dus weten wat het nou is wat je dan echt het liefste doet op een dag. Waar krijg je energie van? Wat doet er het meeste toe in je leven, wat vind je het belangrijkste? Begin bijvoorbeeld met 3 a 4 dingen. Voor mij zouden dat deze kunnen zijn;

  • Tijd doorbrengen met partner en dochter
  • Schrijven
  • Wandelen
  • Yoga

Stap 2

Maak dan eens een lijst met alles wat jij zogenaamd moet doen op een dag of in een week.

Stap 3

En zet erachter of het een energiegever is of een energienemer.

Stap 4

En bedenk je bij alle items waarom het moet en van wie?

Voor deze 4 stappen, zou je eigenlijk heel goed de tijd moeten nemen, want het is een belangrijk onderdeel van de bewustwording vind ik. Moeten is iets wat we vaak onszelf opleggen en hiermee creër je dus druk, druk op je schouders en onrust in je hoofd. En zoals gezegd, als ik één ding weet sinds ik hersenletsel heb, is dat dat niet goed voor me is.

Voor mij bestaat mijn moeten lijst vooral uit dingen die met huishouden te maken hebben. Ik moet een opgeruimd huis hebben, ik moet de was bijhouden, ik moet de keuken opruimen etc. Dat moet vooral van mezelf. Nu ben ik thuis, dus een opgeruimd huis is voor mij ook gelijk aan een opgeruimd hoofd en dat geeft ook weer rust.

Maar in plaats van te denken ik moet dit, ik moet dat, probeer ik nu te denken ik wil graag een opgeruimd huis zodat ik wat meer rust heb in mijn hoofd. Verder proberen we in het weekend de was te doen zodat ik met een opgeruimd gevoel de week kan beginnen. En ik probeer de was bij te houden, dat geeft me een fijn en rustig gevoel. Door ook dit soort dingen te bespreken met manlief en dingen te verdelen, ligt het ook niet alleen bij mij, maar helpt hij ook mee.

Dit punt is voor mij dus best belangrijk. Moeten schrappen uit mijn vocabulaire en zoveel mogelijk omzetten naar willen. Voor mij is dit vooral een kwestie van bewustwording geweest. Mezelf blijven afvragen, waarom moet dit, van wie, waarom nu en moet ik dit nu doen? En mijn moet activiteiten (die vaak energie kosten) zoveel mogelijk vervangen door dingen die ik wil doen ( die leveren vaak energie).

Leg jij jezelf ook zoveel moetjes op? Heb je daar ook last van en hoe ga je daarmee om?