Door: Fennie van der Vaart.

Deze MOVember week met tips voor sporten en bewegen hier op het platform is top. Alleen werkt bewegen en zeker sporten, voor mensen met hersenletsel in de kleine hersenen (zoals ik) net even anders.

Verhoogde hartslag

Bewegen is namelijk voor ons heel moeilijk in combinatie met evenwicht, coördinatie en duizeligheid. Zodra onze hartslag omhoog gaat krijg je hier onmiddellijk last van en kunnen wij van een half uur sporten zomaar 2 dagen van de leg zijn.

Wel bewegen

Het is zeker zo dat wij moeten blijven bewegen. Het doel daarbij moet dan bewegen zijn en niet meer hoelang of intens. Onze sportmomenten moeten meer over de dag verdeeld zijn. In kwartiertjes work out bijv. Wandelen mag je hierbij rekenen maar zelfs de bewegingen die we maken in het huishouden.


Wel is het zo dat je moet blijven proberen de intensiteit op te blijven zoeken om je conditie en sport misschien uit te kunnen breiden.

Maak je eigen beweegplan

Ik schrijf dit omdat het onderwerp mij altijd wat raakt omdat vele mensen “ half uurtje” sporten opleggen op de dag. Maar dit geldt voor ons niet omdat het niet kan zoals het zou moeten.

Heb jij ook hersenletsel in de kleine hersenen en snel last van sporten? Maak je eigen beweegplan en doe wat bij jou past! Probeer dit eventueel uit te bouwen met een fysio. En onthoud, dat elke beweging goed is. Het hoeft niet 30 minuten hardlopen of fietsen te zijn. Als jij een paar keer per dag de hond uitlaat en zelf het huishouden doet, is dat ook beweging.

Heb jij beweegtips voor mensen met schade in de kleine hersenen?