Mijn SOS tips voor de feestdagen als je NAH hebt

Nog even en het is zo ver! De feestdagen. De een kijkt ernaar uit, de ander slaat ze het liefst over. 1 ding is zeker, als je hersenletsel hebt zijn deze dagen een uitdaging.

Graag deel ik wat tips met je waarmee ook jij je SOS plan kunt samenstellen. Het heeft mij erg geholpen om mijn mindset over alle moetjes te veranderen.

Hou om te beginnen deze 2 motto’s in gedachten:

1. KEEP IT SIMPLE

2. LESS IS MORE

De feestdagen draaien niet om wie het mooiste of meest exclusieve kerstdiner in elkaar draait. Wie de meeste afspraken heeft. Wie de meest origineelste cadeau’s geeft. Nee, echt niet. Iedereen die je dit aanpraat, zou ik in het vervolg maar ‘negeren’. Trek je eigen plan. Hou rekening met je eigen energielevel. Maak er op jouw manier een fijne tijd van. Op de manier die bij jou past. Niet op de manier die anderen je opleggen.

Hieronder al mijn tips op een rijtje:

1. Bepaal vooraf duidelijk je prioriteiten. Wat wil je echt graag doen / wie wil je echt zien?

2. Plan allereerst me time/rusttijd in op en rond de feestdagen. Plan je activiteiten daar omheen, voor zo ver mogelijk is.

3. Plan niet alles vol, zoals vroeger misschien. Accepteer dat dat niet kan.

4. Als de avond niet je sterkste moment is van de dag, wees dan flexibel. Voor mij is de ochtend mijn beste moment van de dag, als dat voor jou ook zo is, pas je dan daarop aan. Organiseer een kerstontbijt of brunch in plaats van diner. Net zo gezellig.

5. Geef duidelijk bij uitnodiging begin-en eindtijd aan en houd je daar ook aan.

6. Houd de regie in de hand. Als je het bij jou thuis doet, heb je meer de regie in de hand. Kun je je ook even boven afzonderen. Spreek dit met je partner van te voren af.

7. Als je het jezelf makkelijk wilt maken (en je het kunt betalen), bestel dan eten bij goede traiteur! Test van tevoren zelf even de kwaliteit.Wij hebben dat vorig jaar voor het eerst gedaan en mega goed bevallen!

Of bestel een maaltijdbox voor kant-en-klaar kerstdiner. HelloFresh of Allerhande.

Een lotgenote ging met haar kinderen naar Mc Donalds. Heerlijk rustig en kinderen blij.

Alles kan. Het is jouw kerst!

8. Als bovenstaande te prijzig voor je is, doe een combi. Haal bij AH of Lidl kant en klaar gerechten en leuk het op met een eigen finishing touch: handje noten door de sla, vers fruit over dessert en vers gebakken brood bij voorgerecht.

Andere optie: hou een American kerstbuffet (middag of avond), waarbij iedereen wat meeneemt.

Of misschien is een makkelijk voor te bereiden kerstbuffet wat voor je?

9. Koop kerstcadeautjes bij 1 webwinkel voor hele familie. Bijvoorbeeld bol.com. Geldt natuurlijk ook voor Sinterklaas he.

Voor diegenen die aan kerstcadeautjes doen, is het een aanrader om alles bij 1 winkel te kopen. Bespaar jezelf het speuren online of in de winkels in deze drukke tijd. Ga je toch op pad, vergeet je oordoppen niet!

10. Heb je te maken met een kerstdiner op school? zorg dan dat je iets maakt dat je van tevoren kan maken ipv iets dat je last minute klaar moet maken. Scheelt stress believe me.

11. Probeer deze maand toch voor de drie R’s te gaan van Rust, Reinheid en Regelmaat. Vooral van de eerste en derde zul je veel baat hebben. Laat je niet meezuigen in de hectiek, trek je eigen plan. Ik denk dat deze je nog wel het meest gaat redden in die drukke maand.

12. Kun je niet goed tegen de herrie van het vuurwerk, overweeg een weekend weg naar een vuurwerkvrij park van Landal bijvoorbeeld. Heerlijk voor mensen met hersenletsel of hooggevoelige mensen en kinderen. Heerlijk! Wij gaan dit jaar dat dus weer doen, nu naar een heerlijk eco huisje in de Appelscha met eigen sauna, verwarmd buitenzwembad, heerlijk in de natuur. Kan niet wachten!

Bedenk bovenal dat het in deze tijd van het jaar gaat om genieten. Kijk naar wat er wel kan ipv alles wat niet kan! Genieten van elkaar, genieten van lekker eten, maar dat hoeft allemaal niet in excessen te zijn. Boerenkool met worst is ook lekker. Je hoeft niet naar die leuke nieuwe kerstfilm in de drukke bioscoop op 2e kerstdag. Een leuke film op Netflix of Videoland is zo gekozen en popcorn maak jezelf in de magnetron. Nestel je op de bank met een dekentje en hoe heerlijk heb jij het dan?

Genieten met elkaar kan op allerlei manieren. Luister goed naar jezelf, je lichaam en probeer een weg te vinden die goed voor jou is. Als het goed met jou gaat, heb jij het naar je zin en je gezin of familie en vrienden ook. Vergeet dat niet!

PUT YOURSELF FIRST! en heb een heerlijk, gezellige maand!

Heb jij al nagedacht over de feestdagen? Heb je er zin in of zie je er tegenop?

Een gedachte over “Mijn SOS tips voor de feestdagen als je NAH hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s